MÒDUL 2: Nous formats digitals. Eines per a la transformació social

Aquest mòdul reflexiona sobre les noves formes de comunicació en l’entorn digital, els nous formats comunicatius i les possibilitats que ofereix la xarxa per dur a terme un periodisme actiu que aposti per la transformació social, tant des d’una perspectiva col·lectiva com a individual.

CONTINGUTS

  • Informar en nous formats digitals amb perspectiva de gènere.
  • Internet, plataforma per a la nova expressió i la promoció personal.
  • Apoderament, gènere i Community manager.
  • Gènere i Identitat a la xarxa.
  • Gènere i Periodisme de dades.
  • Feminisme a la xarxa. Per una nova interpretació dels moviments socials.

CALENDARI

S’impartirà del 3 al 26 de novembre de 2020, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Fotografia digital (4h)

Cristina Calderer

Treballo com fotoperiodista des del 1986, primer al Punt Diari i després en el Diari Avui del 1989 al 2010, on a part de fer fotos feia d’editora gràfica. Actualment treballo per al Diari Llaura i sóc professora de fotoperiodisme a la UAB. He participat en diverses exposicions col·lectives. He col·laborat en diversos llibres i he guanyat 4 premis fotomercè.

Descripció de l’assignatura

Aprendrem com explicar històries amb imatges a través del llenguatge fotogràfic i de nocions bàsiques de la tècnica fotogràfica. Observarem com treballen autores conegudes. La finalitat és aconseguir suficients coneixements tècnics en el procés habitual de la presa de la imatge fins a l’acabat final. Coneixerem el llenguatge fotogràfic com a eina per a reflectir allò que volem explicar. Aprendrem a construir discursos visuals. Farem pràctiques fora de classe per a consolidar els coneixements.

Xarxes socials, una eina de lluita (6h)

Núria Vergés

Actualment sóc professora lectora del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Forme part del Grup de recerca consolidat COPOLIS, del grup d’innovació docent consolidat CEFOCID-COPOLIS, així com de l’Institut Interuniversitari de Dones i Gènere (IIEDG). També sóc membre del col·lectiu DONESTECH de dones i noves tecnologies, l’associació ALIA de dones per la recerca i l’acció i del SIMREF. Sóc Doctora en Societat de la informació i del coneixement, Màster en polítiques públiques i socials i llicenciada en ciències polítiques.

Descripció de l’assignatura

Les sessions de xarxes socials estan pensades per a ser pràctiques i engegar un projecte de comunicació on-line feminista. Ens mirarem internet i les xarxes socials de forma crítica i feminista i repassarem algunes accions i iniciatives feministes a la xarxa que ja s’han dut a terme. Tot açò para, sobretot, engegar i desenvolupar nous projectes feministes en les xarxes de forma acompanyada.

Disseny de documents per a les xarxes (4h)

Anna Sala

Graduada en disseny gràfic per l’Escola Massana de Barcelona i graduada en Multimèdia per l’Escola d’Art ESRA de París. Va estudiar el Postgrau en direcció d’art a l’Escola Elisava a Barcelona. Ha treballat en diversos estudis i agències de publicitat a ciutats com Barcelona, París, Wrexam, Istanbul i Nova York. Ha estat guardonada amb diverses beques de disseny i ha rebut el premi per la producció de projectes de Caja Madrid Generació 2007 amb el projecte Istanbul Map que va ser exposat a la Fira Arc 2008. Des de l’any 2005, és sòcia de “L’Apòstrof”,  dedicada a les àrees de disseny, comunicació i direcció d’art. També és membre del col·lectiu Donestech de dones i noves tecnologies i l’Associació Alia de dones per la recerca i l’acció.

Descripció de l’assignatura

Quina imatge defineix el teu projecte? Quines són les paraules i eines més adequades per a mostrar-te en el món? Com et dirigeixes al públic? coneixerem, combinarem i transformarem diferents llenguatges per a trobar l’ADN comunicatiu del teu projecte. Estudiarem algunes de les eines perquè t’apropiïs del projecte. Així, tant si inicies un projecte i no saps com comunicar-lo, com si estàs en el moment de repensar la comunicació compartirem el coneixement per a continuar aprenent juntes.

Lesbofòbia a les xarxes i apps (4h)

Brigitte Vasallo

Escriptora, periodista i mediadora intercultural especialitzada en islamofòbia i activista de les relacions sexe-afectives no-normatives. Col.laboradora de eldiario.es, Diagonal, La Directa i Pikara Magazine, entre d’altres. En la seva feina contra la islamofòbia, participa de Red Musulmanas i de RIQE (Red de Inclusión de lo Queer en las Espiritualidades). És docent a l’àrea d’interculturalitat d’Educaislam i ha donat cursos i tallers al Pla Barcelona Interculturalitat i a la Escuela para la Igualdad y el Empoderamiento del Ayuntamiento de Gasteiz, entre d’altres. També és dinamitzadora del projecte d’investigació i pensament amorós crític #OccupyLove: per una revolució dels afectes. En aquest marc, ha donat nombroses ponències i tallers a universitats, institucions i associacions de l’Estat espanyol, i els seus articles estan traduïts a varies llengües.

Descripció de l’assignatura

Fent ús de la llibertat de càtedra, Brigitte Vasallo oferirà, utilitzant els coneixements de l’alumnat,, un recorregut per la interseccionalitat del gènere posant èmfasi a les múltiples expressions de lesbofòbia que transmeten els mitjans.

Autodefensa Feminista On-line (6h)

Núria Vergés

Actualment sóc professora lectora del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Forme part del Grup de recerca consolidat COPOLIS, del grup d’innovació docent consolidat CEFOCID-COPOLIS, així com de l’Institut Interuniversitari de Dones i Gènere (IIEDG). També sóc membre del col·lectiu DONESTECH de dones i noves tecnologies, l’associació ALIA de dones per la recerca i l’acció i del SIMREF. Sóc Doctora en Societat de la informació i del coneixement, Màster en polítiques públiques i socials i llicenciada en ciències polítiques.

Descripció de l’assignatura

Els masclistes s’han anat actualitzant i han esdevingut molt actius a internet i les xarxes socials. Una de les seues principals expressions són les violències de gènere on-line. Aquestes violències tenen les seues especificitats respecte les violències off-line i són diverses. Identificarem i coneixerem doncs les principals violències de gènere on-line, veurem recomanacions per a gestionar les nostres identitats i de cuidar-nos a la xarxa, així com formes per a fer front i poder contrarestar aquestes violències.

Amor romàntic, a un pas del feminicidi (4h)

Isabel Muntané

Periodista feminista, especialitzada en violències masclistes i mitjans de comunicació. Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania i estudis en la transversalitat de gènere i de les dones a les polítiques públiques. Treballa des de l’acadèmia i des de la pràctica professional per ajudar a construir uns mitjans de comunicació no sexistes. Professora associada del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació i codirectora del Postgrau i del Màster Gènere i Comunicació de la UAB. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i és investigadora de l’Observatori ORIGEN i de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la UAB. Sòcia fundadora d’Almena Cooperativa Feminista i impulsora del col·lectiu OnSónLesDones.

Descripció de l’assignatura

Amor, totes parlem d’amor, volem i deixem de voler. Però què és l’amor? Com podem definir un concepte on conviuen aspectes emocionals, ideològics, socials, culturals, econòmics i afectius. Podríem dir que existeixen tantes definicions com personis i tipus d’amor. Però la societat ens ha imposat, i els mitjans perpetuen, un únic amor: l’amor romàntic. Aprofundirem en les diferents expressions d’aquest amor romàntic i com senti les bases de les múltiples violències masclistes que sofrim les dones: donis de la violència psicològica al feminicidio.

Homofobia: gay dating apps (2h)

Gerard Casas

Llicenciat en Traducció i Interpretació, format en edició periodística i màster en Estudis Internacionals sobre Mitjans, Poder i Diversitat per la Universitat Pompeu Fabra. Agitador cultural interessat en la intersecció entre l’art, el gènere i la interculturalitat. S’especialitza en comunicació per al sector creatiu i associatiu. Ha treballat per a agències de publicitat i productores audiovisuals com CANADA o TBWA, organitzacions sense ànim de lucre i col·lectius artivistes en matèria de gènere tant dins com fora del territori espanyol i ha format part de l’equip editorial de publicacions digitals com Radio Africa Magazine (Barcelona) o Q-zine (Queer Youth African Network, Burkina Faso). És responsable de comunicació i premsa del festival d’arts escèniques de l’Àfrica contemporània Africa Moment i col·laborador habitual com a periodista musical a l’emissora de ràdio Betevé, entre d’altres.

Descripció de l’assignatura

Sorgiment de les aplicacions de contactes virtuals. Patrons relacionals entre els usuaris de les aplicacions. El paper de la homofòbia interioritzada en relació amb les aplicacions de contactes. Discriminacions interseccionals (relatives a la raça, el cos, els rols sexuals, expressions de gènere…) dins de les aplicacions: Grindr com a exemple. Aplicacions de contactes per a homes gais: espai per a la (de)construcció de masculinitats? Possible espai per a l’activisme?

Videoclips i youtubes (2h)

Gerard Casas

Llicenciat en Traducció i Interpretació, format en edició periodística i màster en Estudis Internacionals sobre Mitjans, Poder i Diversitat per la Universitat Pompeu Fabra. Agitador cultural interessat en la intersecció entre l’art, el gènere i la interculturalitat. S’especialitza en comunicació per al sector creatiu i associatiu. Ha treballat per a agències de publicitat i productores audiovisuals com CANADA o TBWA, organitzacions sense ànim de lucre i col·lectius artivistes en matèria de gènere tant dins com fora del territori espanyol i ha format part de l’equip editorial de publicacions digitals com Radio Africa Magazine (Barcelona) o Q-zine (Queer Youth African Network, Burkina Faso). És responsable de comunicació i premsa del festival d’arts escèniques de l’Àfrica contemporània Africa Moment i col·laborador habitual com a periodista musical a l’emissora de ràdio Betevé, entre d’altres.

Descripció de l’assignatura

Videoclips

Anàlisi de videoclips des de la perspectiva de gènere interseccional: rols de gènere i representacions, sexualització i violència, gènere i raça, relacions sexoafectives, masculinitat i identitats/expressions de gènere no normatives. De les superproduccions d’MTV a l’indie espanyol. Pràctiques transformadores.

Youtube

Youtube: canal de comunicació contemporani i cultura participativa. Democràcia i violència al ciberespai. Youtubers activistes i usos transformadors. Ciberviolència en contra del ciberactivisme feminista a Youtube. Violència al carrer, violència a les xarxes: la mateixa violència? Com mesurar-la?

El vídeo del minut (9h)

Sonia Calvo Carrió

De formació periodista i amb un màster sobre Comunicació de Conflictes i Moviments Socials, ha treballat a les redaccions de La Directa, eldiario.es, Catalunya Plural i Barcelona Televisió. Ha col·laborat amb l’Anuari de Silencis Mediàtics de Mèdia.cat en el reportatge Aïllament: opacitat i impunitat. Ha codirigit els documentals del 30 Minuts de TV3 “Plegar la Manta”, emès el desembre de 2017, sobre venda ambulant i ‘Aïllament: la presó dins la presó’, emes l’abril de 2019 a TV3. També va guanyar la beca DevReporter, coproduint l’especial ‘Vida Mantera’ i ‘Fugir per estimar i ser’, guanyador del premi Clic Audiovisual.

Descripción de la asignatura

Cada dia són més els mitjans de comunicació que aposten pel periodisme del minut, que barregi immediatesa i qualitat. Com podem arribar al públic, explicar què passa, i que no desconnectin mentre miren el vídeo al metro? A través de diferents exemples veurem les diferències, amb els seus pros i contra, que ens aporta cada audiovisual segons el seu temps de durada, des del documental fins al vídeo del minut. L’audiovisual ens permet comunicar de manera més àgil i directe que altres formats més tradicionals de premsa escrita o radiofònica. Durant les tres sessions del curs reflexionarem, a través de teoria i de pràctica, sobre com elaborar una notícia o reportatge multimèdia, analitzarem alguns exemples i veurem com elaborar-ne un. Aprofundirem en els diferents tipus de vídeos que podem gravar amb el mòbil i practicarem les tècniques i recursos que se’n deriven, comuns a altres formats de més llarga durada, com ara entrevistes, testimonis, recursos, etc. Tot pensat per aprendre com comunicar més amb menys.