MÒDUL 7: Comunicació social, cultural, desenvolupament i perspectiva de gènere
Aquest mòdul aborda els grans problemes socials i culturals que la societat actual ha d’afrontar, com la feminització de la pobresa o l’exclusió social.Una oportunitat per a informar des d’una perspectiva on el gènere com a element vertebrador del discurs i eina per a lluitar contra una informació que transmet les desigualtats socials sense visió crítica amb especial incidència a les discriminacions per raons d’estatus social. També abordarem com el feminisme és present de forma crítica en els discursos culturals tan siguin a la literatura o al circ, entre d’altres.
CONTINGUTS
- Incidència política, exclusió i acció social.
- Les dones en el tercer sector.
- Cultura i perspectiva de gènere.
- Literatura, còmic, música, circ, teatre, etc. des del feminisme.
- Literatura lèsbica i escriptura creativa feminista.
CALENDARI
S’impartirà del 30 de març al 27 d’abril de 2023, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.
ASSIGNATURES
Incidència política i acció social (12h)
PART 1:Albert Sales
En aquesta part de l’assignatura analitzarem com la reproducció de les desigualtats de gènere en els moviments socials i les organitzacions del tercer sector contribueixen a ocultar problemàtiques de les dones apartant-les de les prioritats de l’agenda política. Aprofundirem en dos exemples:- El sensesostre femení, fenomen d’escassa presència als debats al voltant de l’exclusió residencial severa i la marginalitat urbana;
- I l’explotació de les dones obreres a les zones de nova industrialització d’Àsia i del nord d’Àfrica, temàtica que apareix en l’agenda política global gràcies a organitzacions feministes durant els 90.
Sònia Pau
Quin és el paper de les dones en el tercer sector social i en tot el terreny de l’acció social? És cert, com semblaria d’entrada, que és un sector fortament feminitzat? Si ho és, per què? Farem una radiografia i establirem el perfil o perfils a través dels estudis i informes més actualitzats. Analitzarem quins són els principals rols en el tercer sector segons el gènere i si aquests han evolucionat d’alguna manera amb els anys. Un altre element d’anàlisi pràctic serà el tractament de les informacions sobre acció social als mitjans de comunicació, veure com les enfoquen les/els periodistes i comprovar si es perpetuen els rols tradicionals.
Periodisme cultural amb perspectiva de gènere (6h)
Mariana Norandi
La presència asimètrica de les dones en el periodisme cultural respecte als homes i la persistència d’estereotips sexistes en la producció de continguts constitueixen dos dels pilars fonamentals d’anàlisis sobre els quals es donarà suport a l’assignatura. A través d’un doble format metodològic -teòric i pràctic- proposem analitzar i reflexionar amb perspectiva de gènere el lloc que ocupen les dones en les seccions de cultura i espectacles, tant com productores d’informació com protagonistes de les notícies.
Gènere i humor (4h)
Isabel Franc
L’humor és un terreny on les dones sembla que hi passin de puntetes. Què té l’humor de les dones que el fa tan perillós com per aniquilar-lo? En aquest mòdul analitzem la presència/absència de les dones en el humor i observem com, des de sempre, n’han fet ús tant per desafiar el patriarcat, transgredir o trencar estereotips, com per establir lligams afectius i socials; i fem un repàs per diferents disciplines on les dones humoristes han destacat malgrat s’hagin silenciat. Treballarem sobre:- Què és l’humor? Dificultats per a definir-ho.
- De què riem? Què passa quan riem?
- Per què trobem tan poques dones en el terreny de l’humor?
- Referents al llarg de la història: cinema, teatre, literatura, còmic, clown…
Crítica feminista de l’art (4h)
Elina Norandi
L’assignatura comença parlant de l’inici de la historiografia feminista de l’art i la seva evolució. Seguidament passarem a examinar de quina manera es poden aplicar els seus assoliments a la crítica de les arts visuals en l’actualitat. A aquest efecte, analitzarem casos concrets d’artistes al llarg de la Història de l’Art, així com algunes obres icòniques que han contribuït a un canvi de paradigma en l’estudi i l’escriptura sobre l’obra produïda per dones.Literatura lèsbica (4h)
Isabel Franc
En aquest mòdul analitzem si la literatura lèsbica pot ser considerada un gènere literari o no, observem les seves característiques i fem un recorregut per les obres i autores que han tractat l’amor entre dones. Contingut:- Invisibilitat i tragèdia, els trets característics.
- Safo o Enheduanna Qui va ser la primera?
- Un “misteriós” buit fins a finals del S. XIX.
- Les dones de la Rive Gauche.
- El Lyceum Club.
- Carol de Patricia Highsmith, un cas aïllat.
- Evolució de la literatura lèsbica a l’Estat Espanyol.
Escriptura creativa (12h)
Isabel Franc
En aquest “mini-taller” veurem les diferències del text de ficció respecte al periodístic o assagístic. Treballarem els elements principals del text narratiu: estructura, punt de vista, temps i ritme narratiu. Valorarem el registre lingüístic i la seva relació amb el personatge. I farem una pràctica de tot plegat.Representació de gènere en el circ (4h)
Elena Zanzu
En l’àmbit cultural, el circ és un art discriminat. Això no treu que al seu torn el circ sigui un lloc de reproducció de discriminacions. Els qui ocupen l’espai per explicar-nos les històries són principalment homes CIS: que escriuen el circ (directors i dramaturgs), escriuen sobre el circ (periodistes) i decideixen sobre el circ (polítics). Mirarem el context històric-cultural, els números, els mitjans de comunicació, la política i la formació de circ. Analitzarem fragments d’espectacles i farem exercicis de creació col·lectiva.DOCENTS
Albert Sales
Politòleg i sociòleg. Doctor en Criminologia per la Universitat Pompeu Fabra. Professor associat a la UPF. Activista i investigador en l’àmbit de la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Va treballar en la Campanya “Roba Neta” i en el Col·lectiu Rendeixes denunciant les violacions dels Drets Humans i dels Drets Laborals comeses per empreses transnacionals. Ha participat i coordinat diversos projectes de recerca aplicada sobre dinàmiques d’exclusió social i sensesostre a la ciutat de Barcelona. Actualment assessora a la Tinença d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.