MÒDUL 7: Comunicació social, cultural, desenvolupament i perspectiva de gènere

Aquest mòdul aborda els grans problemes socials i culturals que la societat actual ha d’afrontar, com la feminització de la pobresa o l’exclusió social.

Una oportunitat per a informar des d’una perspectiva on el gènere com a element vertebrador del discurs i eina per a lluitar contra una informació que transmet les desigualtats socials sense visió crítica amb especial incidència a les discriminacions per raons d’estatus social. També abordarem com el feminisme és present de forma crítica en els discursos culturals tan siguin a la literatura o al circ, entre d’altres.

CONTINGUTS

 • Incidència política, exclusió i acció social.
 • Les dones en el tercer sector.
 • Cultura i perspectiva de gènere.
 • Literatura, còmic, música, circ, teatre, etc. des del feminisme.
 • Literatura lèsbica i escriptura creativa feminista.

CALENDARI

S’impartirà del 30 de març al 27 d’abril de 2023, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Incidència política i acció social (10h)

PART 1:

Albert Sales

En aquesta part de l’assignatura analitzarem com la reproducció de les desigualtats de gènere en els moviments socials i les organitzacions del tercer sector contribueixen a ocultar problemàtiques de les dones apartant-les de les prioritats de l’agenda política. Aprofundirem en dos exemples:
 • El sensesostre femení, fenomen d’escassa presència als debats al voltant de l’exclusió residencial severa i la marginalitat urbana;
 • I l’explotació de les dones obreres a les zones de nova industrialització d’Àsia i del nord d’Àfrica, temàtica que apareix en l’agenda política global gràcies a organitzacions feministes durant els 90.
PART 2:

Sònia Pau

Quin és el paper de les dones en el tercer sector social i en tot el terreny de l’acció social? És cert, com semblaria d’entrada, que és un sector fortament feminitzat? Si ho és, per què? Farem una radiografia i establirem el perfil o perfils a través dels estudis i informes més actualitzats. Analitzarem quins són els principals rols en el tercer sector segons el gènere i si aquests han evolucionat d’alguna manera amb els anys. Un altre element d’anàlisi pràctic serà el tractament de les informacions sobre acció social als mitjans de comunicació, veure com les enfoquen les/els periodistes i comprovar si es perpetuen els rols tradicionals.

Periodisme cultural amb perspectiva de gènere (6h)

Mariana Norandi

La presència asimètrica de les dones en el periodisme cultural respecte als homes i la persistència d’estereotips sexistes en la producció de continguts constitueixen dos dels pilars fonamentals d’anàlisis sobre els quals es donarà suport a l’assignatura. A través d’un doble format metodològic -teòric i pràctic- proposem analitzar i reflexionar amb perspectiva de gènere el lloc que ocupen les dones en les seccions de cultura i espectacles, tant com productores d’informació com protagonistes de les notícies.

Crítica feminista de l’art (4h)

Elina Norandi

L’assignatura comença parlant de l’inici de la historiografia feminista de l’art i la seva evolució. Seguidament passarem a examinar de quina manera es poden aplicar els seus assoliments a la crítica de les arts visuals en l’actualitat. A aquest efecte, analitzarem casos concrets d’artistes al llarg de la Història de l’Art, així com algunes obres icòniques que han contribuït a un canvi de paradigma en l’estudi i l’escriptura sobre l’obra produïda per dones.

Literatura lèsbica (4h)

Isabel Franc

En aquest mòdul analitzem si la literatura lèsbica pot ser considerada un gènere literari o no, observem les seves característiques i fem un recorregut per les obres i autores que han tractat l’amor entre dones. Contingut:
 • Invisibilitat i tragèdia, els trets característics.
 • Safo o Enheduanna Qui va ser la primera?
 • Un “misteriós” buit fins a finals del S. XIX.
 • Les dones de la Rive Gauche.
 • El Lyceum Club.
 • Carol de Patricia Highsmith, un cas aïllat.
 • Evolució de la literatura lèsbica a l’Estat Espanyol.

Escriptura creativa (12h)

Isabel Franc

En aquest “mini-taller” veurem les diferències del text de ficció respecte al periodístic o assagístic. Treballarem els elements principals del text narratiu: estructura, punt de vista, temps i ritme narratiu. Valorarem el registre lingüístic i la seva relació amb el personatge. I farem una pràctica de tot plegat.

Representació de gènere en el circ (4h)

Elena Zanzu

En l’àmbit cultural, el circ és un art discriminat. Això no treu que al seu torn el circ sigui un lloc de reproducció de discriminacions. Els qui ocupen l’espai per explicar-nos les històries són principalment homes CIS: que escriuen el circ (directors i dramaturgs), escriuen sobre el circ (periodistes) i decideixen sobre el circ (polítics). Mirarem el context històric-cultural, els números, els mitjans de comunicació, la política i la formació de circ. Analitzarem fragments d’espectacles i farem exercicis de creació col·lectiva.

DOCENTS

Albert Sales

Politòleg i sociòleg. Doctor en Criminologia per la Universitat Pompeu Fabra. Professor associat a la UPF. Activista i investigador en l’àmbit de la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Va treballar en la Campanya “Roba Neta” i en el Col·lectiu Rendeixes denunciant les violacions dels Drets Humans i dels Drets Laborals comeses per empreses transnacionals. Ha participat i coordinat diversos projectes de recerca aplicada sobre dinàmiques d’exclusió social i sensesostre a la ciutat de Barcelona. Actualment assessora a la Tinença d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Sònia Pau

Sònia Pau Tallada (Llers (Alt Empordà) 1971). Sóc periodista especialitzada en temes vinculats al tercer sector social, la immigració i els assumptes socials. Actualment, col·laboro amb Merlet Cooperatiu Feminista, especialitzada en recerques i formacions relacionades amb la comunicació i amb la perspectiva de gènere. També treball amb diferents entitats socials en qüestions de comunicació i sóc docent del màster Gènere i Comunicació (GiC) de la UAB. Vaig treballar dinou anys al diari Avui i sis més, quan va passar a ser El Punt Avui, gairebé tots dedicats en la informació de temes socials, però també vaig formar part de les seccions de Cultura i Política. El meu vincle amb les entitats socials va passar ja fa temps del treball al plaer i, entre altres, soc voluntària de la Fundació Arrels i membre del patronat de la Fundació 4vents.

Mariana Norandi

Periodista especialista en cultura i gènere. És llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Dinàmiques de canvi a les societats modernes avançades per la Universitat Pública de Navarra i doctora en Sociologia per la Universitat del País Basc. Ha desenvolupat gran part de la seva trajectòria professional a Amèrica Llatina, principalment a Mèxic. En aquest país ha treballat al diari La Jornada (1998-2011) – a les seccions d’espectacles i informació general- i com a cronista d’espectacles a Cuadernos del Auditorio Nacional (1998-2007). Ha estat professora de periodisme a universitats mexicanes; ha impartit conferències i cursos sobre periodisme cultural i ha estat professora convidada a universitats com la Universitat del Valle (Colòmbia), Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic o la Universität Hohenheim, Alemanya. Actualment col·labora amb diversos mitjans, entre ells, Ràdio Educació de Mèxic, i realitza una estada de recerca postdoctoral al Grup d’Estudis Socioculturals Contemporanis (GRESCO) de la Universitat Complutense de Madrid.

Isabel Franc

Humorista, narradora, articulista, assagista i dramaturga recent. El seu estil caracteritzat pel sentit de l’humor, combina la sàtira, la ironia i la parodia en un univers on les dones en són protagonistes. Autora, entre d’altres de Entre todas las mujeres (Tusquets 92), No me llames carino (Premi Shangay 2004) la Trilogia de Lola Van Guardia (Egales) o Elogio del Happy End (Premi Terenci Moix de lit. LGTBI 2012). Novel·la gràfica: Alicia en un mundo real (Premi Jenifer Quilez 2011) i Sansabma (Norma 2014). Coordina i edita: Las HumoristAs. Ensayo poco serio sobre mujeres y humor (Icartia 2017). És professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i col·laboradora habitual de “La Independent”, agència de noticies amb visió de gènere.

Elina Norandi

Elina Norandi és historiadora, crítica d’art i comissària d’exposicions. Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i Màster en Estudis de les Dones pel Centre Duoda de la mateixa Universitat. Professora titular d’Història de l’Art en l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja (Generalitat de Catalunya) de Barcelona. Tot el seu treball d’investigació es basa a aplicar les diferents teories feministes a la crítica d’art. Ha publicat un gran nombre d’articles, assajos i capítols de llibres relacionats amb la seva principal línia de recerca: la iconografia produïda per dones en l’art modern i contemporani, així com amb l’elaboració de discursos artístics actuals relatius a les qüestions de gènere, sexualitats diverses i teoria queer. És autora dels llibres: Olga Sacharoff (Al-Mudayna i coordinadora d’ Ellas y Nosotras. Estudios Lesbianos sobre Literatura escrita en Castellano (Egales, Madrid-Barcelona, 2009). Actualment ha acabat el catàleg raonat de la pintora Olga Sacharoff, de la que està escrivint una biografia. És membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA) i de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya (ACCA).

Elena Zanzu

Artista, investigadora i activista, diplomada per l’Escola Nacional de Circ de Montreal i màster en Filosofia per la Universitat de Bolonya, amb una tesi sobre circ. És membre del consell de CCCirque, col·lectiu internacional d’investigadores acadèmiques sobre el circ i responsable de gènere per la APCC. Els seus interessos de recerca pràctics i teòrics giren al voltant del gènere, la (dis)capacitat i altres eixos de vulnerabilitat. S’ocupa també de metodologia de la investigació artística. Web: elenazanzu.com