MÒDUL 5: Gènere i discurs radiofònic i audiovisual

Aquest mòdul analitza els diferents discursos narratius, tant audiovisuals com radiofònics, molt especialment en relació a les dinàmiques de gènere que es produeixen en els documentals, les ficcions cinematogràfiques o les sèries de televisió i més recentment els webdocs.

CALENDARI

S’impartirà del 4 de febrer al 3 de març de 2020, els dimarts, dimecres i dijous de 16:00 a 20:15h.

ASSIGNATURES

Narrativa Audiovisual (4h)

Marta Selva

Marta Selva Masoliver llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la UAB, professora associada de Teoria i anàlisi del film i la televisió a la UAB (1993-2003) i a la Universitat Rovira i Virgili (2006-2016). Professora del Màster de Documental Creatiu de la UAB, del Postgrau de la Diplomatura de Pau i  del Màster de Gènere i Comunicació de la mateixa Universitat. Ha impartit també classes a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Oberta de Catalunya. Codirectora de la Mostra Internacional de films de dones de Barcelona. Codirectora de continguts també de la cooperativa Drac Màgic de de 1979. Col·laboradora a diferents mitjans de comunicació com TV3, Catalunya Ràdio, Ràdio 4 ,en qualitat d’analista política. Entre el 2003 i el 2010 va ser presidenta de l’Institut Català de les Dones. Col·laboradora en diferents mitjans digitals, amb diferents publicacions d’estudis sobre les relacions entre pedagogia, cultura i cinema, sobre anàlisi fílmic i dels mitjans de comunicació, televisió i publicitat. Entre els estudis recents s’hi troben: Coautora juntament amb Anna Solà. Imaginarios, memorias y discursos visuales dins del volum Ciutats i persones. Polítiques de memòria gènere i ciutat. Quaderns de l’ICPS (21017).  Escenarios de transnacionalidad y perspectiva de gènero en las obres de las cineastes. TSN, Revista de Estudios Internacionales. Aula María Zambrano de Estudios Transatlánticos (AMZET).

Descripció de l’assignatura

Assenyalar la participació de les cineastes en l’articulació dels diferents escenaris d’evolució de les narratives audiovisuals amb especial incidència a les innovacions que al llarg del temps han anat promovent en tots els camps de la creació especialment en els de la  direcció, guió, muntatge i producció.

Documentals amb perspectiva de gènere (4h)

Rosa Maria Palencia

Periodista i doctora en Comunicació Audiovisual. Professora agregada al Departament de Comunicació Audiovisual de l’UAB. Membre del Grup de Recerca Imatge, So i Síntesi de l’UAB. Sòcia fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; membre del Consell de Redacció (1996-2000) i del Consell Assessor de la Revista Carrer de la FAVB (2000-2010); Professora convidada en la Especialidad de Género y Educación de la Universidad Pedagógica Nacional (México) y en el Centro de Estudios de Género de la Universidad de Guadalajara (México); professora al Màster de Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB (1997-2017) i al Màster de Direcció Empresarial i Institucional de la UAB (2015-2018). Responsable de polítiques d’igualtat a la Facultat de Ciències de la Comunicació de l’UAB (des de 2017). Membre del Consell Assesor de l’Observatori per a l’Igualtat de l’UAB (des de 2017) Docència: Guió Audiovisual de Ficció. Narrativa Audiovisual. Hª del Cinema. Línies d’investigació:  El doblatge audiovisual; gènere i mitjans audiovisuals; anàlisi cinematogràfic des de la teoria fílmica feminista. Publicacions:  http://griss.org/publicaciones-rosa-maria-palencia/ http://orcid.org/0000-0001-9523-7411

Descripció de l’assignatura

  • Aproximació al documental com a gènere.
  • Evolució de les modalitats documentals.
  • El documental com a eina feminista.
  • Mostra / història dels documentals realitzats per dones.
En aquestes sessions farem una reflexió teòrica sobre el documental com a gènere de comunicació audiovisual amb especial èmfasi en les seves possibilitats com a eina de difusió del pensament i l’activisme feminista. Farem un recorregut sobre la història del documental realitzat per dones (majoritàriament a Iberoamèrica i Estats Units) identificant temàtiques, enfocaments i estils.

Dones al cine (4h)

Elisabet Cabeza

Doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat per la Universitat Autònoma de Barcelona, Elisabet Cabeza dona classes a la Facultat de Comunicació de la UAB com a professora associada des del 2004. Com a periodista ha treballat al diari Avui (1990-2006) i col·laborat al programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya. Com a periodista freelance actualment col·labora com a corresponsal a Espanya a la revista britànica de cinema Screen International. Ha escrit i dirigit dos llargmetratges documentals, La doble vida del faquir (2005) i Màscares (2009), conjuntament amb Esteve Riambau.

Descripció de l’assignatura

Dones al cinema és una assignatura que reflexiona sobre els arquetips femenins al cinema clàssic i la seva evolució, revisant la mirada crítica i acadèmica sobre els mateixos. En un context més ampli de la indústria cinematogràfica internacional també s’aporten dades per al debat sobre el rol de les dones davant i darrere la càmera.

L’abordatge de gènere en la comunicació radiofònica (6h)

Elvira Altés

He treballat a la ràdio durant 10 anys, conduint programes amb formats diversos, com magazins, entrevistes, monogràfics, debats, etc., i després he participat en tertúlies a diverses emissores. Actualment estic treballant en una recerca sobre la història de la ràdio a Catalunya en veu de les dones, i també he escrit articles sobre la qüestió, com Les periodistes del micròfon, publicat a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes, i  he tingut cura del número de la revista Arenal de Historia de las Mujeres, sobre les dones i la ràdio. La meva formació: Llicenciatura de Geografia i Història, opció Antropologia Cultural per la UB i Màster de Recerca en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la UAB.

Descripció de l’assignatura

  • L’assignatura es proposa aportar una mirada amplia al mitjà radiofònic, així en la primera sessió s’abordarà  la història de la ràdio i de com les dones s’hi van incorporar com actrius, locutores, editores i periodistes. També es senyalarà l’estreta relació existent des dels inicis entre el mitjà i l’audiència femenina.
  • En la segona sessió, tractarem dels gèneres radiofònics: els magazins, els concursos, les entrevistes, les tertúlies, els informatius, els reportatges i cròniques, i els monogràfics. Tractarem de veure com s’introdueix la transversalitat dels discursos de gènere i  la presència de fonts i protagonistes dones en la programació i en el producte concret.
  • En la tercera sessió, aprofundirem en els programes adreçats a les dones, identificarem el periodisme amb perspectiva de gènere i el periodisme feminista.A partir d’equips reduïts, provarem d’organitzar un programa de ràdio a partir d’un objectiu, identificar el format més adient, decidir el temps i l’horari, col·laboracions i persones convidades, guió, etc.

Radio taller práctico (6h)

Flor Coll

Llicenciada. en comunicació social. Màster en gènere i comunicació per la UAB. Direcció en el periòdic il·lustrat, femiñetas (feminisme en vinyetes) i conducció en Ràdio Mariatchi, Barcelona.

Descripció de l’assignatura

Taller de ràdio. Elaboració d’estratègies comunicatives feministes amb les eines del llenguatge radiofònic. Diversitat de gèneres, plataformes i suports.

Taller de guiones (11h)

Carmen Fernández

Guionista, escriptora i periodista. Com a guionista, ha participat en més d’una vintena de sèries de televisió, que van des del prime time a la franja diària de sobretaula. Entre elles s’inclouen grans èxits en les cadenes de televisió espanyoles i autonòmiques: El Súper, Estació d’Enllaç, Bandolera, Servir i Protegir, La Veritat, Sis Germanes, Gran Reserva, Perdona’m Senyor, Infidels, Ries Baixas, Ventdelplà, etc. Autora de guions de telefilms multipremiados: La Princesa del Polígon (Premis de l’Acadèmia de Televisió, Festival de Màlaga i nominat Emmy Award), Menjar per a gats, Mil maneres de menjar-se un ou, Codi 91, etc. Com a realitzadora i guionista, ha dirigit un mediometraje i un curtmetratge: El cor robat i La núvia moderna. Autora de llargmetratges en procés de coproducció internacional (Un mar vermell i La petite espagnole).

Descripció de l’assignatura

El curs planteja comprendre la mecànica creativa d’una sèrie de televisió des de tres vessants: teòrica, analítica i pràctica. Primer es farà una classe introductòria on es donaran els fonaments del boom actual de les sèries, arguments i continguts i estructures dels diferents tipus de sèries. A continuació es dedicaran tres sessions de taller a la deconstrucció  i la construcció d’una sèrie: contemplant els grans temes, arguments, personatges, escaletatge i diàlegs. El material utilitzat per a la deconstrucció seran algunes de les sèries més interessants del panorama actual: Alias Grace, Transparent, The Hansmaid’s Tale, Orange is the new Black (Vis a vis), Big little lies, Modern family, The good fight, Las chicas del cable, Happy Valley, Paquita Salas, Juego de Tronos, Westworld, Fleabag, Master of sex, Weeds, The missing, Servir y protegir, Homeland, The Killing, The Fall. La perspectiva de gènere estarà present en cadascun d’aquestes fases del curs. Tant en la conceptual, analítica i creativa.  En aquest sentit pararem atenció a la profunda transformació experimentada en la visió de la sexualitat femenina i l’empoderament de gènere en la ficció. Es important intentar visualitzar la sèrie documental Sex and the Series (disponible a Movistar) i en concret els capítols dedicats a Transparent, Master of the Sex i Fleabag. Per a la construcció d’un projecte basat en arquetip de gènere treballarem mitjançant exercicis creatius aplicats al procés de creació de les sèries.

Webdocs: nuevo lenguaje documenta (2h)

Claudia Prat

Clàudia Prat és una video-periodista catalana establerta a Nova York. Ha treballat en projectes d’innovació i periodisme per Associated Press, New York Times, AJ+ i Univision.  També ha col·laborat en projectes independents de comunicació comunitaria com LaTele.Cat (actualment LaMosca.TV, a Catalunya) i ha ofert tallers i seminaris per la Allied Media Conference a Detroit, Festival de Creative Commons i Nous Mitjans de Bogotá, VR Youth Cafe a Nairobi i per a l’Associació de Periodistes Hispans d’Estats Units.

Descripció de l’assignatura

En aquesta assignatura aprendrem les possibilitats i les limitacions que les noves tecnologies ofereixen per a les històries periodístiques i de no-ficció. Coneixerem projectes webdocumentals i transmedia, i descobrirem els camins que ens ofereix la realitat virtual, la realitat augmentada o la realitat mixta per al nostre periodisme. La part pràctica de l’assignatura girarà al voltant d’un treball documental i col·lectiu de lxs alumnxs sobre el Dia Internacional de la Dona Treballadora a Barcelona.