MÒDUL 5: Gènere i discurs radiofònic i audiovisual

Aquest mòdul analitza els diferents discursos narratius, tant audiovisuals com radiofònics, molt especialment en relació a les dinàmiques de gènere que es produeixen en els documentals, les ficcions cinematogràfiques o les sèries de televisió i més recentment els webdocs.

CONTINGUTS

 • Gènere i narrativa audiovisual.
 • Els models femenins al cinema i les sèries de televisió.
 • Documentals amb perspectiva de gènere: una nova possibilitat per a la igualtat.
 • Webdoc al servei de la informació amb perspectiva de gènere.
 • Guions de ficció per a la igualtat.
 • La ràdio en femení: aproximació a un mitjà com a plataforma del feminisme.

CALENDARI

S’impartirà del 2 de febrer al 3 de març de 2021, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Teoria sobre la pràctica de la ràdio (4h)

Flor Coll

_

Literatura lèsbica (2h)

Isabel Franc

Humorista, narradora, articulista, assagista i dramaturga recent. El seu estil caracteritzat pel sentit de l’humor, combina la sàtira, la ironia i la parodia en un univers on les dones en són protagonistes. Autora, entre d’altres de Entre todas las mujeres (Tusquets 92), No me llames carino (Premi Shangay 2004) la Trilogia de Lola Van Guardia (Egales) o Elogio del Happy End (Premi Terenci Moix de lit. LGTBI 2012). Novel·la gràfica: Alicia en un mundo real (Premi Jenifer Quilez 2011) i Sansabma (Norma 2014). Coordina i edita: Las HumoristAs. Ensayo poco serio sobre mujeres y humor (Icartia 2017). És professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i col·laboradora habitual de La Independent. Agencia de noticies con visió de gènere.

Descripció de l’assignatura

En aquest mòdul analitzem si la literatura lèsbica pot ser considerada un gènere literari o no, observem les seves característiques i fem un recorregut per les obres i autores que han tractat l’amor entre dones.

Narrativa Audiovisual (4h)

Marta Nieto

_

L’abordatge de gènere en la comunicació radiofònica (6h)

Elvira Altés

He treballat a la ràdio durant 10 anys, conduint programes amb formats diversos, com magazins, entrevistes, monogràfics, debats, etc., i després he participat en tertúlies a diverses emissores. Actualment estic treballant en una recerca sobre la història de la ràdio a Catalunya en veu de les dones, i també he escrit articles sobre la qüestió, com Les periodistes del micròfon, publicat a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes, i  he tingut cura del número de la revista Arenal de Historia de las Mujeres, sobre les dones i la ràdio. La meva formació: Llicenciatura de Geografia i Història, opció Antropologia Cultural per la UB i Màster de Recerca en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la UAB.

Descripció de l’assignatura

 • L’assignatura es proposa aportar una mirada amplia al mitjà radiofònic, així en la primera sessió s’abordarà  la història de la ràdio i de com les dones s’hi van incorporar com actrius, locutores, editores i periodistes. També es senyalarà l’estreta relació existent des dels inicis entre el mitjà i l’audiència femenina.
 • En la segona sessió, tractarem dels gèneres radiofònics: els magazins, els concursos, les entrevistes, les tertúlies, els informatius, els reportatges i cròniques, i els monogràfics. Tractarem de veure com s’introdueix la transversalitat dels discursos de gènere i  la presència de fonts i protagonistes dones en la programació i en el producte concret.
 • En la tercera sessió, aprofundirem en els programes adreçats a les dones, identificarem el periodisme amb perspectiva de gènere i el periodisme feminista.A partir d’equips reduïts, provarem d’organitzar un programa de ràdio a partir d’un objectiu, identificar el format més adient, decidir el temps i l’horari, col·laboracions i persones convidades, guió, etc.

Models femenins i masculins de sèries de televisió (4h)

Joana Gallego

Joana Gallego és professora titular de la UAB, experta en Gènere i Comunicació i autora dels següents llibres (entre uns altres).
 • De reines a ciutadanes. Mitjans de comunicació, motor o rèmora per a la igualtat? (2013).
 • Periodisme Social (amb Maria Luengo) (2014).
 • Eva retorna la costella. El nou estat de consciència de les dones (2009).
 • In the Wake of Ana Orantes. For an Ethical Representacion of Violence Against Womenin Gender an Violence in Spanish Culture (2017).

Descripció de l’assignatura

Aquesta assignatura reflexiona sobre els  models femenins i masculins recurrents en la ficció televisiva, amb especial èmfasi en els canvis que les sèries de televisió han experimentat en els últims anys,  canvis que han propiciat l’aparició de nous models de dones més complexos, rics i interessants als quals la tradició audiovisual solia representar fins fa poc.

Documentals amb perspectiva de gènere (4h)

Rosa Maria Palencia

Periodista i doctora en Comunicació Audiovisual. Professora agregada al Departament de Comunicació Audiovisual de l’UAB. Membre del Grup de Recerca Imatge, So i Síntesi de l’UAB. Sòcia fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; membre del Consell de Redacció (1996-2000) i del Consell Assessor de la Revista Carrer de la FAVB (2000-2010); Professora convidada en la Especialidad de Género y Educación de la Universidad Pedagógica Nacional (México) y en el Centro de Estudios de Género de la Universidad de Guadalajara (México); professora al Màster de Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB (1997-2017) i al Màster de Direcció Empresarial i Institucional de la UAB (2015-2018). Responsable de polítiques d’igualtat a la Facultat de Ciències de la Comunicació de l’UAB (des de 2017). Membre del Consell Assesor de l’Observatori per a l’Igualtat de l’UAB (des de 2017) Docència: Guió Audiovisual de Ficció. Narrativa Audiovisual. Hª del Cinema. Línies d’investigació:  El doblatge audiovisual; gènere i mitjans audiovisuals; anàlisi cinematogràfic des de la teoria fílmica feminista. Publicacions:  http://griss.org/publicaciones-rosa-maria-palencia/ http://orcid.org/0000-0001-9523-7411

Descripció de l’assignatura

 • Aproximació al documental com a gènere.
 • Evolució de les modalitats documentals.
 • El documental com a eina feminista.
 • Mostra / història dels documentals realitzats per dones.
En aquestes sessions farem una reflexió teòrica sobre el documental com a gènere de comunicació audiovisual amb especial èmfasi en les seves possibilitats com a eina de difusió del pensament i l’activisme feminista. Farem un recorregut sobre la història del documental realitzat per dones (majoritàriament a Iberoamèrica i Estats Units) identificant temàtiques, enfocaments i estils.

Teoria dels guions de sèries de TV (4h)

Carmen Abarca

Llicenciada en Ciències de la comunicació (UAB), porta més de vint anys escrivint guions, la majoria de sèries de televisió. El cor de la ciutat (TV3), La Riera (TV3), La salaó (TV3-TVG), Com si fos ahir (TV3), El comisario (Tele 5), El Príncipe (Tele 5), Madres (Tele 5). Actualment presidenta de GAC (Guionistes Associats de Catalunya).

Descripció de l’assignatura

Introducció als conceptes fonamentals del guió audiovisual. Què és? Com es fa? De la idea a la pantalla: Com es crea una sèrie de televisió? Què és un logline? Gènere i to d’una sèrie de televisió. Què és i com es crea un personatge de ficció. Els personatges femenins en la ficció televisiva actual. L’arc dramàtic dels personatges. Com explicar una (bona) història? Dissenyant trames: des de la bíblia als capítols.

Dones al cine (4h)

Elisabet Cabeza

Doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat per la Universitat Autònoma de Barcelona, Elisabet Cabeza dona classes a la Facultat de Comunicació de la UAB com a professora associada des del 2004. Com a periodista ha treballat al diari Avui (1990-2006) i col·laborat al programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya. Com a periodista freelance actualment col·labora com a corresponsal a Espanya a la revista britànica de cinema Screen International. Ha escrit i dirigit dos llargmetratges documentals, La doble vida del faquir (2005) i Màscares (2009), conjuntament amb Esteve Riambau.

Descripció de l’assignatura

Dones al cinema és una assignatura que reflexiona sobre els arquetips femenins al cinema clàssic i la seva evolució, revisant la mirada crítica i acadèmica sobre els mateixos. En un context més ampli de la indústria cinematogràfica internacional també s’aporten dades per al debat sobre el rol de les dones davant i darrere la càmera.

Radio taller práctico (6h)

Flor Coll

Llicenciada. en comunicació social. Màster en gènere i comunicació per la UAB. Direcció en el periòdic il·lustrat, femiñetas (feminisme en vinyetes) i conducció en Ràdio Mariatchi, Barcelona.

Descripció de l’assignatura

Taller de ràdio. Elaboració d’estratègies comunicatives feministes amb les eines del llenguatge radiofònic. Diversitat de gèneres, plataformes i suports.