MÒDUL 6.  Representació i defensa de la diversitat de gèneres

Aquest mòdul analitza el discurs informatiu i publicitari i la diferent representació de gènere que se’n deriva. Examina la tasca de les agències de publicitat en la construcció del binarisme de gènere i en la perpetuació dels rols i estereotips, no només en els productes sinó també en la segregació professional. Els nous formats digitals de realitat virtual, vídeo-360 i projectes interactius se’ns presenten com a plataformes eficaces per difondre discursos no discriminatoris i arribar a una població més diversa. De la mateixa manera que a través del còmic, la il·lustració i els audiovisuals podem difondre la diversitat de gèneres i sexualitats. Repensar des de d’on i com construïm l’altre.

CONTINGUTS

  • Gènere i representació publicitària
  • Agències de publicitat: La segregació professional de l’activitat publicitària
  • Realitat virtual, vídeo-360 i projectes interactius
  • La representació dels cossos en diferents formats comunicatius
  • Gèneres i sexualitats a les informacions: la representació de l’altre
  • Construcció de la diversitat de gènere en el còmic i la il·lustració
  • Laboratori de feminismes: des d’on partíem i a on anem

CALENDARI

S’impartirà del 28 de febrer al 28 de març de 2023, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Realitat virtual, video-360 i projectes interactius (10h)

Webdocs: el nou llenguatge documental (6h)

Claudia Prat

En aquesta assignatura aprendrem les possibilitats i les limitacions que les noves tecnologies ofereixen per a les històries periodístiques i de no ficció. Coneixerem projectes webdocumentals i transmèdia, i descobrirem els camins que ens ofereix la realitat virtual, la realitat augmentada o la realitat mixta per al periodisme feminista. Durant la part pràctica de l’assignatura utilitzarem la tecnologia disponible per a donar cobertura als dies previs al Dia Internacional de la Dona Treballadora a Barcelona. Planificarem el treball previ del projecte pràctic i tancarem el taller amb l’elaboració d’un webdoc interactiu.

Construcció de la diversitat de gènere en el còmic i la il·lustració (6h)

Marika Vila

Analitzarem la representació icònica del cos femení en el discurs del còmic. La construcció i codificació simbòlica de l’artefacte “dona” com a esquer de lectors i com a espai de la transgressió en el diàleg masculí. Estudiarem les estratègies de resistència del còmic feminista: anàlisi del treball de les signatures femenines en el mercat espanyol, des de les autores pioneres a la nova emergència de veus femenines en el moment actual. Seguiment de l’impacte de l’activisme i el seu rastre en el diàleg comú.

Representació de l’alteralitat (10h)

Arnau Roig i Pol Galofre

En aquesta assignatura treballarem com els mitjans, especialment el cinema, representen l’alteritat i utilitzen eines narratives, ideològiques i visuals per intentar contenir l’alteritat en oposició a una suposada “normalitat”. Mitjançant l’exemple del que és trans i la seva representació, afinarem la mirada crítica i reflexionarem sobre el sistema de gènere binari i les seves conseqüències. Primer ens enfrontarem a la representació trans, majoritàriament femenina, per després reflexionar sobre la invisibilitat de l’home trans. Per acabar la nostra reflexió, parlarem de l’emergència contemporània de la ideologia TERF així com de la gran oblidada realitat intersex. Per a això farem servir casos pràctics tant com lectures fonamentals dels estudis trans.

Taller: Representació de l’alteralitat (6h)

Pol Galofre

Com pensem les històries? Com construïm un guió? Quins elements cal tenir en compte a l’hora de narrar? Mitjançant l’exemple trans, tractat en profunditat en les classes teòriques, proposem un exercici creatiu i auto-reflexiu sobre la dificultat de generar textos de ficció o documental sobre aquest tema. Intentarem desgranar aquells estereotips o clixés més utilitzats i, mitjançant la nostra intervenció, intentar superar-o almenys buscar alternatives. El taller consisteix en una introducció a l’escriptura i estructures clàssiques del guió i proposa un exercici curt a classe, i un projecte final que els alumnes desenvolupessin pel seu compte per analitzar-lo i reescriure’l de manera conjunta en la segona sessió.

DOCENTS

Claudia Prat

Clàudia Prat és una video-periodista catalana establerta a Nova York. Ha treballat en projectes d’innovació i periodisme per TIME, Associated Press, New York Times, AJ+ i Univision. També ha col·laborat en projectes independents de comunicació comunitaria com LaTele.Cat (actualment LaMosca.TV, a Catalunya) i ha ofert tallers i seminaris per la Allied Media Conference a Detroit, Festival de Creative Commons i Nous Mitjans de Bogotá, VR Youth Cafe a Nairobi i per a l’Associació de Periodistes Hispans d’Estats Units. http://webdocc.net http://twitter.com/webDOCC https://www.facebook.com/claudia.prat.526?ref=bookmarks

Marika Vila

Doctora en Construcció i Representació de les Identitats Culturals de Gènere per la Universitat de Barcelona (2017). ​​ Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, Llicenciada en Humanitats, il·lustradora, ninotaire i coordinadora de publicacions, investiga el discurs dominant del  llenguatge i el gènere en el còmic. Autora pionera, ha col·laborat en múltiples segells editorials (El Periódico de Catalunya, El País, Rambla, Rampa, Totem, Amaika, Virus, Equip, etc.) ha estat membre del “Colectivo de la Historieta” i de l’equip “Butifarra” i pertany a l’anomenada “Generació del Compromís” que obre la porta al còmic d’autor a finals dels anys 70. Realitzadora i coordinadora de revistes mànga a Planeta d’Agostini Comics (Bola de Drac, Doraemon, Shin Shan, Shonen Magazin, etc.) (1992/2000). Comissària d’exposicions; Dones de tinta 1926-2014, Madrid, 2014; Visualizando el maltrato, SN/Gijón, 2017; Derrumbando estereotipos, SN/Gijón, 2018. Imparteix seminaris, tallers i conferències: Dones Treballadores, heroïnes independents, Els Juliols de la UB/2013; Les heroïnes al món del còmic: una mirada crítica al Personatge del Superheroi femení, Martorell, 2017/Premià, 2018; Desokupar el cuerpo: las autoras en el còmic espanyol. Universidad Paris 8, 2017/Oviedo, 2018. Darreres publicacions: Del Boom al Crack. La explosión del còmic adulto en España (1977- 1996) (Diminuta, 2018) Derrumbando estereotipos (SN/Gijón, 2018).
https://www.tebeosfera.com/documentos/encuentros_y_desencuentros._entrevista_con_marika_.html https://www.facebook.com/marika.vila.3

Arnau Roig

Doctor en Comunicació per la Universitat de Illinois amb Màsters en Estudis de Gènere i en Estudis Culturals. Treballa com a professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola de cinema ESCAC on imparteix una optativa de cinema i estudis de gènere. La seva investigació es preocupa per la representació de l’col·lectiu LGBTI + als mitjans i ha col·laborat amb el CAC a l’elaboració de les recomanacions sobre el tema.

Pol Galofre

Pol Galofre Molero és graduat en Cinema i Audiovisuals a l’ESCAC. És un dels coordinadors del projecte Cultura Trans, juntament amb Miquel Missé, amb qui també ha editat el llibre PolíticasTrans: Una antología de textos desde los estudios transnorteamericanos. També ha participat com assessor a l’obra de teatre Limbo de Les Impuxibles, i (Nos)outrxs de Raquel Freire i Marta E. Miranda. És docent al Màster Gènere i Comunicació de la UAB i l’Espai DebuT, així com formador sobre diversitat sexual i de gènere. Actualment treballa com a informador i dinamitzador al Centre LGTBI de Barcelona i és uns dels assessors del col·lectiu Ficcial.