MÒDUL 6.  Representació de gènere a la publicitat i altres discursos gràfics

Aquest mòdul analitza el discurs publicitari i la diferent representació de gènere que se’n deriva,  examina la tasca de les agències de publicitat a la vegada que s’apropa a altres discursos gràfics com són les publicacions sectorials per dones i homes, la literatura, l’humor i el còmic.

CONTINGUTS

 • Gènere i representació publicitària.
 • Gènere i creativitat: el món de les agències de publicitat.
 • Webdoc al servei de la informació amb perspectiva de gènere.
 • El cartellisme com a eina eficaç per a la difusió del feminisme.
 • La representació dels cossos en diferents formats comunicatius.
 • Els altres gèneres i sexualitats en les informacions.
 • Apoderament o submissió: el discurs de la premsa sectorial dirigida a les dones.
 • Fotoperiodisme.
 • Construcció de la diversitat de gènere en el còmic i la literatura.

CALENDARI

S’impartirà del 2 al 25 de març de 2021, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Teoria del nou llenguatge audiovisual (6h)

Claudia Prat

_

Publicitat (4h)

Joana Gallego

Juana Gallego és professora titular de la UAB, experta en Gènere i Comunicació i autora dels següents llibres (entre altres).
 • De reines a ciutadanes. Mitjans de comunicació, motor o rèmora per a la igualtat? (2013)
 • Periodisme Social (amb Maria Luengo) (2014)
 • Eva retorna la costella. El nou estat de consciència de les dones (2009)
 • In the Wake of Ana Orantes. For an Ethical Representacion of Violence Against Women” in Gender an Violence in Spanish Culture (2017)

Descripció de l’assignatura

En aquesta assignatura de reflexionarà sobre la representació de gènere en la publicitat, especialment en com es van originar els models femenins dominants des d’una mirada històrica. Acompanyarem la sessió amb una visita a l’exposició El Boom de la Publicitat al Museu del Disseny que servirà com a punt de partida per a la discussió posterior.

Cartellisme social (4h)

Belén Saralegui

_

Disseny i cartellisme (2h)

Belén Saralegui

_

Il·lustració i còmic (2h)

Marika Vila

Doctora en Construcció i Representació de les Identitats Culturals de Gènere per la Universitat de Barcelona, (2017). ​​ Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, Llicenciada en Humanitats, il·lustradora, ninotaire i coordinadora de publicacions, investiga el discurs dominant del  llenguatge i el gènere en el còmic. Autora pionera, ha col·laborat en múltiples segells editorials (El Periódico de Catalunya, El País, Rambla, Rampa, Totem, Amaika, Virus, Equip, etc.) ha estat membre del “Colectivo de la Historieta” i de l’equip “Butifarra” i pertany a l’anomenada “Generació del Compromís” que obre la porta al còmic d’autor a finals dels anys 70. Realitzadora i coordinadora de revistes mànga a Planeta d’Agostini Comics (Bola de Drac, Doraemon, Shin Shan, Shonen Magazin, etc.) (1992/2000) Comissària d’exposicions; Dones de tinta 1926-2014, Madrid, 2014; Visualizando el maltrato, SN/Gijón, 2017; Derrumbando estereotipos, SN/Gijón, 2018. Imparteix seminaris, tallers i conferències: Dones Treballadores, heroïnes independents, Els Juliols de la UB/2013; Les heroïnes al món del còmic: una mirada crítica al Personatge del Superheroi femení, Martorell, 2017/Premià, 2018; Desokupar el cuerpo: las autoras en el còmic espanyol. Universidad Paris8, 2017/Oviedo, 2018. Darreres publicacions: Del Boom al Crack. La explosión del còmic adulto en España (1977- 1996) (Diminuta, 2018) Derrumbando estereotipos (SN/Gijón, 2018). Web | Facebook

Descripció de l’assignatura

 1. Anàlisi de  la representació icònica del cos femení en el discurs del còmic. La construcció i codificació simbòlica de l’artefacte “dona” com a esquer de lectors i com a espai de la transgressió en el diàleg masculí.
 2. Estratègies de resistència del còmic feminista: anàlisi del treball de les signatures femenines en el mercat espanyol, des de les autores pioneres a la nova emergència de veus femenines en el moment actual. Seguiment de l’impacte de l’activisme i el seu rastre en el diàleg comú.

Gènere i agències de publicitat (4h)

Patricia Luján

Directora Creativa Executiva, Patricia i Carlitos Sòcia Fundadora, Extraordinary Business Després de 15 anys treballant en agències de publicitat de Madrid, Amsterdam, Londres i Barcelona, en 2007 va fundar la companyia creativa Carlitos i Patricia. Els núvols de Vueling, la República Independent d’IKEA i una Càpsula del Temps que està en Caixa Fòrum i s’obrirà l’any 2159 són els seus projectes preferits. Al 2016 Patricia va fer RESET per a reinventar-se i començar nous. 1010 Ways To Buy Without Money, una iniciativa global sense ànim de lucre que proposa un mercat basat en preus sense diners. House of Magazins, la primera xarxa digital de revistes en Instagram. School of Feminism, una plataforma que té com a objectiu portar el feminisme a la societat a través de l’educació, la comunicació i la creativitat. Actualment és professora associada del departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB i professora de Campanyes i Elaboració de Book a Barcelona School of Creativity.

Descripció de l’assignatura

Durant dues sessions analitzarem les rutines de treball en les agències de publicitat, com es pensen les campanyes, l’estructura de les agències analitzades des del gènere, la situació de les dones creatives en les agències, iniciatives locals i globals que promouen la igualtat i la diversitat com a motor de la societat i del mercat.

Representació de l’altre (4h)

Pol Galofre

Pol Galofre Molero (Barcelona, 1987) és graduat en cinema i audiovisuals per l’ESCAC especialitzat en so i documental, també és activista trans i feminista. És un dels dinamitzadors i coordinadors de l’Espai Trans i de Cultura Trans juntament amb Miquel Missé amb qui també ha editat el llibre Políticas Trans – Una antología de textos desde los estudios trans norteamericanos (EGALES, 2016). Ha dirigit el curt documental Feines per gent valenta, per l’Ajuntament de Barcelona. Ha treballat com a coordinador de projectes a La Xixa, fem comunitat, i com a  formador i tècnic de gestió al Col·lectiu i+. És formador en l’àmbit de la diversitat sexual i de gènere amb perspectiva interseccional, docent en el Màster Gènere i Comunicació de la UAB i a l’Espai DebuT de la Sala Beckett. Actualment treballa com a informador-dinamitzador al Centre LGTBI de Barcelona i col·labora estretament amb La Bonne, Centre de Cultura de Dones, tant a nivell activista com de tècnic de so.

Descripció de l’assignatura

Les pel·lícules, series i mitjans audiovisuals en general generen realitats, difonen idees i serveixen per modelar l’imaginari col·lectiu. Poden ser una eina molt potent per a guanyar visibilitat per a les minories, però també poden fer molt de mal. La representació del fet trans en el mon audiovisual ha fet un canvi significatiu en els darrers anys que funciona com a cas paradigmàtic per reflexionar quina és la representació que fem i rebem d’allò ens és forani. Per aprofundir i entrenar la mirada es proposa el visionat i posterior comentari de diversos fragments, tant de pel·lícules, com de series de televisió fent un petit recorregut des dels inicis del cinema per veure quins arquetips i clichés funcionen en la representació del fet trans i com això es tradueix a la vida fora de les pantalles. Mitjançant el cinema sentarem també les bases per explicar i comprendre el funcionament del sistema sexe-gènere i la construcció de l’imaginari trans.

Webdocs: nou llenguatge documental (12h)

Claudia Prat

Clàudia Prat és una video-periodista catalana establerta a Nova York. Ha treballat en projectes d’innovació i periodisme per Associated Press, New York Times, AJ+ i Univision.  També ha col·laborat en projectes independents de comunicació comunitaria com LaTele.Cat (actualment LaMosca.TV, a Catalunya) i ha ofert tallers i seminaris per la Allied Media Conference a Detroit, Festival de Creative Commons i Nous Mitjans de Bogotá, VR Youth Cafe a Nairobi i per a l’Associació de Periodistes Hispans d’Estats Units.

Descripció de l’assignatura

En aquesta assignatura aprendrem les possibilitats i les limitacions que les noves tecnologies ofereixen per a les històries periodístiques i de no-ficció. Coneixerem projectes webdocumentals i transmedia, i descobrirem els camins que ens ofereix la realitat virtual, la realitat augmentada o la realitat mixta per al nostre periodisme. La part pràctica de l’assignatura girarà al voltant d’un treball documental i col·lectiu de lxs alumnxs sobre el Dia Internacional de la Dona Treballadora a Barcelona.