MÒDUL 6.  Representació de gènere a la publicitat i altres discursos gràfics

Aquest mòdul analitza el discurs informatiu i publicitari i la diferent representació de gènere que se’n deriva. Examina la tasca de les agències de publicitat en la construcció del binarisme de gènere i en la perpetuació dels rols i estereotips, no només en els productes sinó també en la segregació professional. Els nous formats digitals de realitat virtual, vídeo-360 i projectes interactius se’ns presenten com a plataformes eficaces per difondre discursos no discriminatoris i arribar a una població més diversa. De la mateixa manera que a través del còmic, la il·lustració i els audiovisuals podem difondre la diversitat de gèneres i sexualitats. Repensar des de d’on i com construïm l’altre.

CONTINGUTS

  • Gènere i representació publicitària
  • Agències de publicitat: La segregació professional de l’activitat publicitària
  • Realitat virtual, vídeo-360 i projectes interactius
  • La representació dels cossos en diferents formats comunicatius
  • Gèneres i sexualitats a les informacions: la representació de l’altre
  • Construcció de la diversitat de gènere en el còmic i la il·lustració
  • Laboratori de feminismes: des d’on partíem i a on anem

CALENDARI

S’impartirà de l’1 al 29 de març de 2022, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Realitat virtual, video-360 i projectes interactius (10h)

Webdocs: el nou llenguatge documental (6h)

Claudia Prat

En aquesta assignatura aprendrem les possibilitats i les limitacions que les noves tecnologies ofereixen per a les històries periodístiques i de no ficció. Coneixerem projectes webdocumentals i transmèdia, i descobrirem els camins que ens ofereix la realitat virtual, la realitat augmentada o la realitat mixta per al periodisme feminista. Durant la part pràctica de l’assignatura utilitzarem la tecnologia disponible per a donar cobertura als dies previs al Dia Internacional de la Dona Treballadora a Barcelona. Planificarem el treball previ del projecte pràctic i tancarem el taller amb l’elaboració d’un webdoc interactiu.

Les representacions de gènere a la publicitat (4h)

En aquesta assignatura es reflexionarà sobre la representació de gènere a la publicitat, especialment en com es van originar els models femenins dominants des d’una mirada històrica. El discurs publicitari no és només una proposta comercial sinó que configura un dels més potents instruments de producció i reproducció d’estereotips de gènere. La retòrica publicitària no es dirigeix a la raó, sinó als afectes, els sentiments, els instints i a el subconscient, raó per la qual resulta tan poderosa i tan influent. La publicitat no és només un sector econòmic que sosté la societat de consum en la qual vivim, sinó que és una de les modalitats comunicatives més eficaces a l’hora de legitimar formes de vida i models d’identificació.

Agències de Publicitat. La segregació professional de l’activitat publicitària (2h)

Relacionat amb el tema de la representació publicitària és necessari reflexionar sobre el treball en les agències de publicitat. Les agències són els actors del discurs publicitari que ideen, creen i produeixen el discurs publicitari. Però també són un microcosmos on es reprodueixen les desigualtats de gènere i es distribueix per sexe l’elaboració dels continguts publicitaris. Canviar aquesta distribució del treball publicitari pot contribuir a modificar els estereotips que la publicitat contribueix a reforçar.

Construcció de la diversitat de gènere en el còmic i la il·lustració (6h)

Marika Vila

Analitzarem la representació icònica del cos femení en el discurs del còmic. La construcció i codificació simbòlica de l’artefacte “dona” com a esquer de lectors i com a espai de la transgressió en el diàleg masculí. Estudiarem les estratègies de resistència del còmic feminista: anàlisi del treball de les signatures femenines en el mercat espanyol, des de les autores pioneres a la nova emergència de veus femenines en el moment actual. Seguiment de l’impacte de l’activisme i el seu rastre en el diàleg comú.

Gèneres i sexualitats en les informacions: la representació de l’altre (6h)

Arnau Roig

L’audiovisual en tots els seus mitjans ha aconseguit al llarg de la història convertir-se en mirall de la societat en què vivim, però també en eina que modela aquesta realitat. Els mitjans són aparells ideològics que (re) produeixen realitats i teixeixen contínuament discursos ideològics sobre allò que és acceptable / visible i allò que queda fora / invisible. Diverses autores s’han dedicat a pensar com afecta aquesta representació a les minories o grups minoritzats. L’exemple de la representació de la gent trans és paradigmàtic pel que fa a el canvi que ha patit recentment i també en com s’ha definit a través d’institucions com la mèdica o la legal. A més, aquesta representació qüestiona els límits de l’gènere i el sexe. Entrenarem la mirada crítica amb aquestes representacions per comentar els arquetips, estereotips i modes de representació per parlar de “l’altre”, aquesta alteritat que ens defineix precisament per no ser jo. Discursos sobre l’abjecte, la monstruositat o la perversió que delimiten allò que pensem possible i allò reprovable.

DOCENTS

Claudia Prat

Clàudia Prat és una video-periodista catalana establerta a Nova York. Ha treballat en projectes d’innovació i periodisme per TIME, Associated Press, New York Times, AJ+ i Univision. També ha col·laborat en projectes independents de comunicació comunitaria com LaTele.Cat (actualment LaMosca.TV, a Catalunya) i ha ofert tallers i seminaris per la Allied Media Conference a Detroit, Festival de Creative Commons i Nous Mitjans de Bogotá, VR Youth Cafe a Nairobi i per a l’Associació de Periodistes Hispans d’Estats Units. http://webdocc.net http://twitter.com/webDOCC https://www.facebook.com/claudia.prat.526?ref=bookmarks

Marika Vila

Doctora en Construcció i Representació de les Identitats Culturals de Gènere per la Universitat de Barcelona (2017). ​​ Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, Llicenciada en Humanitats, il·lustradora, ninotaire i coordinadora de publicacions, investiga el discurs dominant del  llenguatge i el gènere en el còmic. Autora pionera, ha col·laborat en múltiples segells editorials (El Periódico de Catalunya, El País, Rambla, Rampa, Totem, Amaika, Virus, Equip, etc.) ha estat membre del “Colectivo de la Historieta” i de l’equip “Butifarra” i pertany a l’anomenada “Generació del Compromís” que obre la porta al còmic d’autor a finals dels anys 70. Realitzadora i coordinadora de revistes mànga a Planeta d’Agostini Comics (Bola de Drac, Doraemon, Shin Shan, Shonen Magazin, etc.) (1992/2000). Comissària d’exposicions; Dones de tinta 1926-2014, Madrid, 2014; Visualizando el maltrato, SN/Gijón, 2017; Derrumbando estereotipos, SN/Gijón, 2018. Imparteix seminaris, tallers i conferències: Dones Treballadores, heroïnes independents, Els Juliols de la UB/2013; Les heroïnes al món del còmic: una mirada crítica al Personatge del Superheroi femení, Martorell, 2017/Premià, 2018; Desokupar el cuerpo: las autoras en el còmic espanyol. Universidad Paris 8, 2017/Oviedo, 2018. Darreres publicacions: Del Boom al Crack. La explosión del còmic adulto en España (1977- 1996) (Diminuta, 2018) Derrumbando estereotipos (SN/Gijón, 2018).
https://www.tebeosfera.com/documentos/encuentros_y_desencuentros._entrevista_con_marika_.html https://www.facebook.com/marika.vila.3

Arnau Roig

Doctor en Comunicació per la Universitat de Illinois amb Màsters en Estudis de Gènere i en Estudis Culturals. Treballa com a professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola de cinema ESCAC on imparteix una optativa de cinema i estudis de gènere. La seva investigació es preocupa per la representació de l’col·lectiu LGBTI + als mitjans i ha col·laborat amb el CAC a l’elaboració de les recomanacions sobre el tema.