MÒDUL 8: Contextos socials i mitjans de comunicació II (Justícia, Sexualitat i masculinitats)

Aquest mòdul analitza els diferents contextos socials  i la percepció que la societat té dels problemes i els fenòmens mitjançant la seva representació mediàtica. S’aborden problemàtiques tan actuals com la prostitució, els delictes i el sistema penal, el fet migratori, el paper de la justícia, la religió, les minories ètniques o els diferents moviments socials i la seva relació amb les qüestions de gènere.

CALENDARI

S’impartirà del 5 de maig al 2 de juny de 2020, els dimarts, dimecres i dijous de 16:00 a 20:15h.

ASSIGNATURES

Informació que psicopatologiza LGTBQ*

Sore (Soraya) Vega

Sore (Soraya) Vega Sandín, Doctoranda del Programa Persona i Societat en el Món Contemporani del Departament de Psicologia Social de la Facultat de Psicologia de la UAB; Llicenciatura en Psicologia per la UAB; Màster en Teràpia Cognitiu-Social per la UB; Postgrau en Teràpia Breu Estratègica per la UdG; Màster en Coaching i PNL per l’Institut Gestalt de Barcelona. Especialització en acompanyament terapèutic a persones trans i amb identitats i sexualitats diverses des d’una perspectiva marcadament integradora i trans-positiva. Les principals fonts teòriques són el constructivisme i la Teoria Queer/*transfeminista. Impulsore i unx de lxspsicólogxs del Servei d’acompanyament terapèutic a persones trans* de TRÀNSIT, servei públic d’assessorament en la salut per a persones trans del Institut Català de la Salut.

Descripció de l’assignatura

Evolució de l’acompanyament psictoterapèutic, des dels primers estudis en sexualitat i ambigüetat de gènere fins a l’emergència de la psicologia afirmativa i la consolidació d’un model transpostiu. Entendre la diversitat en la comunitat LGBTQ*. Endinsar-nos en els tipus de llenguatges i estructures que sustenten i mantenen la patologització del col·lectiu LGTBQ*. Prejudicis i discriminacions. Recomanacions per a la inclusió real de les persones LGTBQ* en el discurs meanstream.

Psicopatologització dones (2h)

Irina Pejó

Irina Pejó. Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. Participa activament en la lluita feminista a nivell sanitari i artístic. Actualment investiga el clown com a eina d’autoconeixement i apoderament per a les dones, així com rebusca i inventa noves maneres de relacionar-se amb una mateixa i amb els altres.

Descripció de l’assignatura

Recollint breument la patologització estudiada de diferents processos naturals ens centrarem en els que tenen lloc a nivell emocional o psicològic. Veurem la infantilització i desvalorització de les dones mitjançant l’ús d’etiquetes mèdiques psíquiques.

Génere i salut (2h)

Irina Pejó

Irina Pejó. Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. Participa activament en la lluita feminista a nivell sanitari i artístic. Actualment investiga el clown com a eina d’autoconeixement i apoderament per a les dones, així com rebusca i inventa noves maneres de relacionar-se amb una mateixa i amb els altres.

Descripció de l’assignatura

En aquesta assignatura analitzarem la construcció del model mèdic hegemònic, el concepte de dona utilitzat en la medicina, donarem visibilitat a les discriminacions presents en l’atenció sanitària per motiu de gènere així com a la creació de noves malalties. Finalment farem un recorregut per la medicalización de diferents processos naturals com la menstruació, embaràs, part i menopausa.

Prostitució (4h)

Paula Arce

Llicenciada en dret, Màster en Dones, Gènere i Ciutadania. Professora associada del Departament de Ciència Política i Dret Públic a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, formo part del grup de recerca Antígona, drets i societat amb perspectiva de gènere. La meva temàtica de recerca és la violència de gènere i el treball sexual. Exerceixo com a advocada especialitzada en dret penal, principalment en violència de gènere i he treballat com a advocada a l’entitat Genera, associació especialitzada en l’atenció i defensa dels drets de les dones que exerceixen prostitució a la ciutat de Barcelona. També formo part de l’equip d’advocades que assessora l’Oficina per a la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona.

Descripció de l’assignatura

Aquesta assignatura pretén dotar d’eines als professionals de la comunicació per abordar el fenomen social de la prostitució des d’una perspectiva de gènere i de respecte dels drets humans. Abordarem els debats feministes sobre la prostitució, aprofundirem en els conceptes essencials per comprendre la complexa realitat del treball sexual, el seu marc legal i les formes i condicions en què s’exerceix. Durant el curs treballarem especialment la distinció entre diferents realitats com són l’exercici voluntari de la prostitució, la “trata”i el tràfic d’éssers humans. Així mateix analitzarem de forma crítica notícies publicades als mitjans de comunicació en les que s’aborden esdeveniments relacionats amb la prostitució i  desenvoluparem propostes de bones pràctiques professionals que evitin l’estigmatització i la criminalització tant de l’activitat com de les persones que la porten a terme.

Comunicació en el sistema penal (4h)

Encarna Bodelón

Encarna Bodelón González. Professora de Filosofia del Dret, de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, especialitzada en temes de drets de les dones. Profesora de Criminologia de la UAB, especializada en criminogia feminista i violència contra les dones Doctora en Dret. UAB. Postgraus en criminologia i en Estudis de Gènere. Directora del grup de recerca de la UAB, Antigona, Grup de Recerca de Drets i societat en perspectiva de gènere. www.antigona.uab.cat. Codirectora i fundadora dels postgraus: Gènere i Igualtat. UAB. I del Nou postgrau en Violències Masclistes. UAB. Membra del Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere de Catalunya. He realitzat estades de recerca a Oxford, Nueva York, DF Mèxic, San Juan de Puerto Rico, Amsterdam. Entre els meus llibres destaquen: Igualdad y diferencia en los análisis feministas del derecho (1999); Rastreando lo invisible. Mujeres inmigrantes presas (2005); Mujer y Castigo (2006); Género, derecho e igualdad (2010); Género y Dominación (2010).  Violencia de genero y las respuestas de los sistemas penales (2012); Los planes de igualdad en tiempos de crisis (2013)

Descripció de l’assignatura

L’objectiu d’aquesta assignatura és el d’analitzar els processos a través dels quals es construeixen les relacions de gènere en l’àmbit del sistema de justícia penal. Els objectius són variats: es tracta, en primer lloc, d’assenyalar com el coneixement criminològic reprodueix i genera estructures de subalternitat cap les dones, a través de l’estudi de les escoles tradicionals de pensament criminològic i de les noves teories de criminologia i gènere; en segon lloc, comprendre els mecanisme d’exclusió de gènere que utilitza el sistema penal, que augmenten la selectivitat que li és pròpia i generen una nova exclusió (així en el cas de les presons de dones). En tercer lloc, es planteja la criminalització de determinats problemes socials que afecten especialment a les dones.

Masculinitats en els mitjans (4h)

Arnau Roig

Doctor en Comunicació per la University of Illinois amb Màsters en Estudis de Gènere i en Estudis Culturals. Treballa com a professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola de cinema ESCAC on imparteix una optativa de cinema i estudis de gènere. La seva recerca es preocupa per la representació del col·lectiu LGBTI+ als mitjans i ha col·laborat amb el CAC en l’elaboració de les recomanacions sobre el tema.

Descripció de l’assignatura

Una vegada enteses les masculinitats hegemòniques i alternatives des de la perspectiva soci i psicològica, posarem la nostra atenció en els discursos presents als diferents mitjans de comunicació respecte al tema. Quines masculinitats trobem? Què d’elles són considerades aberrants, minoritàries, normals, possibles…? Analitzarem en aquestes dues sessions diferents aproximacions a la representació de masculinitats per a trobar exemples que ens ajudin a deconstruir masculinitats hegemòniques però també a entendre els límits de representació, la interacció dels mitjans amb la ideologia i la importància de l’anàlisi crítica a l’hora de descodificar aquests discursos..

Gènere, sexualitat i diversitat funcional (4h)

Antonio Centeno

https://asistenciasexual.org/antonio-centeno/

Descripció de l’assignatura

Deconstrucció de la idea de “discapacitat” a partir d’un enfocament de diversitat i de drets humans. Intersecció amb els feminismes, el moviment queer, la sexualitat, les noves masculinitats, el posporno, el món de les cures, la bioètica (avortament eugenèsic i suïcidi assistit selectiu), el treball sexual i altres qüestions polítiques vinculades al cos.

Masculinitat tradicional hegemònica i masculinitat alternativa (4h)

Rubén Sánchez

Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Agent d’igualtat (Diplomatura de Postgrau Gènere i Polítiques d’Igualtat UAB i Diputació de Barcelona) Psicòleg de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Barcelona del Departament de Justícia de la Generalitat des de fa 17 anys acompanyant dones en situació de violència masclista. Formador de professionals en atenció a víctimes de la violència, tant a personal de Serveis Socials del circuit contra la violència a les dones de l’Ajuntament de Barcelona com també al Institut Seguretat Pública de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Col·laborador i docent als següents màsters:
  • Psicologia Forense IL3 Universitat de Barcelona (des de 2013 fins l’actualitat).
  • Gènere i Comunicació Universitat Autònoma de Barcelona  (2015 fins l’actualitat).
  • Diplomatura de Postgrau en Violències Masclistes Universitat Autònoma de Barcelona (2014 fins l’actualitat).
  • Intervenció Psicosocial de la Universitat de Barcelona (2018).
Autor del bloc sobre conscienciació de les violències masclistes: http://elditalanafra.blogspot.com Autor del llibre “La Mirada de Michonne” Guia autodefensa feminista 3a edició. I autor del llibre “1 any posant el dit a la nafra”. Membre del Col·lectiu Aliats del Feminisme. Col·laborador de l’entitat Grup Caliu-Ateneu Divers. Membre de la Junta de l’Associació Centro EXIL.

Descripció de l’assignatura

La deconstrucció de la masculinitat hegemònica heteropatriarcal és una responsabilitat imprescindible si volem transformar la societat actual masclista. Com a homes dins el patriarcat, aquesta socialització és apresa i construïda, si podem analitzar-la en profunditat podem lluitar contra ella, rebutjar-la i no fomentar-la socialment.  Necessitem desobeir als rols i mandats imposats per construir milers masculinitats alternatives, dissidents, igualitàries, inclusives i no-violentes…només així  des de la diversitat, la llibertat i els drets humans podem avançar cap a una societat més democràtica i lliure de violències masclistes.

Artteràpia i feminisme (12h)

Irina Pejó i Carla Andrés

Carla Andrés Ruiz: Diplomada en Disseny de moda a la ESAD Llotja, Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. A través del disseny vaig poder experimentar com el meu instint em conduïa a la meva pròpia sanació a través de l’art. És per això que vaig continuar el meu desenvolupament a través de l’art-teràpia i al costat de tot el procés de desenvolupament personal com a dona. Aquestes diferents vies de coneixement em posicionen avui en un procés de redirecció professional. Molt motivada en posicions vinculades amb la transformació social i l’acompanyament en processos d’apoderament personal. Dona buscadora amb moltes ganes de créixer dia a dia participant en nous projectes amb els què compartir la saviesa dels nostres camins. Irina Pejó. Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. Participa activament en la lluita feminista a nivell sanitari i artístic. Actualment investiga el clown com a eina d’autoconeixement i apoderament per a les dones, així com rebusca i inventa noves maneres de relacionar-se amb una mateixa i amb els altres.

Descripció de l’assignatura

Entenent l’Art com tota forma d’expressió i comunicació amb l’exterior i la teràpia com a eina necessària per a tot creixement i apoderament personal i per tant col·lectiu; l’assignatura pretén dotar d’eines d’autoconeixement a nivell individual per a poder així lluitar col·lectivament posat que tota creació consisteix en una comunicació constant entre la individualitat i la col·lectivitat. Experimentar la importància d’una connexió interior per a poder tenir una expressió coherent amb l’exterior. A través d’un taller vivencial amb la pràctica d’exercicis art-terapèutics experimentarem la presa de consciència, alliberament i transformació per a incorporar-la en el nostre dia a dia.