MÒDUL 8: Contextos socials i mitjans de comunicació II (Justícia, Sexualitat i masculinitats)

Aquest mòdul analitza els diferents contextos socials i la percepció que la societat té dels problemes i els fenòmens mitjançant la seva representació mediàtica. S’aborden problemàtiques com el tràfic de persones i la prostitució o el sistema penal. La relació que els mitjans estableixen des del patriarcat amb la salut, gènere i sexualitat i la  psicopatologització de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+. La comunicació personal a través del cos i de l’art és també una eina extremadament eficaç per a treballar des del feminisme. Caminarem des de la masculinitat hegemònica a les masculinitats alternatives.

CONTINGUTS

 • Comunicació, justícia i sexisme.
 • Gènere, diversitat i multiculturalitat en els mitjans.
 • Les dones i el fet migratori.
 • Gènere, informació i conflictes socials: prostitució i tracta.
 • Psicopatologia de la dona i del col·lectiu LGTBIQ+ en la informació.
 • La masculinitat en els mitjans, com afrontar-la?
 • La masculinitat tradicional hegemònica i la masculinitat alternativa.
 • Gènere, sexualitat i diversitat funcional.
 • Comunicació i expressió artística.

CALENDARI

S’impartirà del 4 al 27 de maig de 2021, els dimarts i dijous de 16:00 a 20:15h i dimecres de 16:00 a 19:00h.

ASSIGNATURES

Informació que psicopatologitza LGTBQ (4h)

Sore Vega

Sore (Soraya) Vega Sandín, actualment doctorande del Programa Persona i Societat en el Món Contemporani del Departament de Psicologia Social de la Facultat de Psicologia de la UAB, centrant la meua investigació a explorar les experiències subjectives de persones no binàries, les seues narratives i estratègies de resistència en un món binari. Altres formacions destacables són: Psicologia per la UAB, Màster en Teràpia Cognitiu-Social per la UB, Postgrau en Teràpia Breu Estratègica per la UdG i Màster en Coaching i PNL per l’Institut Gestalt de Barcelona.

Psicólogue en Trànsit, servei públic de salut per a persones trans i no binàries del Servei Català de la Salut. També exercisc en la consulta privada acompanyant a persones amb identitats i sexualitats diverses des d’una perspectiva marcadament integradora i trans-positiva-queer. Formadore en temàtica trans i no binària. Actualment col·labore amb Beyond Binary en projectes específics.

Descripció de l’assignatura

 • Evolució de l’acompanyament psicoterapèutic, des dels primers estudis en sexualitat i ambigüitat de gènere fins a l’emergència de la psicologia afirmativa i la consolidació d’un model transpositiu.
 • Entendre la diversitat en la comunitat LGBTQ.
 • Endinsar-nos en els tipus de llenguatges i estructures que sustenten i mantenen la patologització del col·lectiu LGTBQ. Prejudicis i discriminacions.
 • Recomanacions per a inclusió real de les persones LGTBQ en el discurs meanstream.

Psicopatologització de les dones (2h)

Irina Pejó

Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. Participa activament en la lluita feminista a nivell sanitari i artístic. Actualment investiga el clown com a eina d’empoderament per a les dones.

Descripció de l’assignatura

Recollint breument la patologització estudiada de diferents processos naturals ens centrarem en els que tenen lloc a nivell emocional o psicològic. Veurem la infantilització i desvaloració de les dones mitjançant l’ús d’etiquetes mèdiques psíquiques.

Com comunicar sobre la prostitució (4h)

Paula Arce

Llicenciada en Dret i Màster en Dones, Gènere i Ciutadania. Actualment es professora associada del Departament de Ciència Política i Dret Públic a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i forma part del grup de recerca Antígona. També exerceix com a advocada especialitzada en dret penal, estrangeria i família i treballa des de l’any 2010 com a advocada a l’entitat Genera, associació especialitzada en l’atenció i defensa dels drets de les dones que exerceixen prostitució a la ciutat de Barcelona.

Descripció de l’assignatura

Aquesta assignatura pretén dotar d’eines als professionals de la comunicació per a abordar el fenomen social de la prostitució des d’una perspectiva de gènere i de respecte dels drets humans. Abordarem els debats feministes sobre la prostitució, aprofundirem en els conceptes essencials per a comprendre la complexa realitat del treball sexual, el seu marc legal i les formes i condicions en què s’exerceix. Durant el curs treballarem especialment la distinció entre diferents realitats com són l’exercici voluntari de la prostitució, la “tracta” i el tràfic d’éssers humans. Així mateix analitzarem de manera crítica notícies publicades als mitjans de comunicació en les quals s’aborden esdeveniments relacionats amb la prostitució i desenvoluparem propostes de bones pràctiques professionals que evitin l’estigmatització i la criminalització tant de l’activitat com de les persones que la duen a terme.

Com comuniquem el sistema penal? (4h)

Encarna Bodelón González

Professora de Filosofia del Dret, de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, especialitzada en temes de drets de les dones. Profesora de Criminologia de la UAB, especializada en criminogia feminista i violència contra les dones Doctora en Dret. UAB. Postgraus en criminologia i en Estudis de Gènere. Directora del grup de recerca de la UAB, Antigona, Grup de Recerca de Drets i societat en perspectiva de gènere. Codirectora i fundadora dels postgraus: Gènere i Igualtat. UAB. I del Nou postgrau en Violències Masclistes. UAB. Membra del Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere de Catalunya. Ha realitzat estades de recerca a Oxford, Nueva York, DF Mèxic, San Juan de Puerto Rico, Amsterdam. Entre els seus llibres destaquen: Igualdad y diferencia en los análisis feministas del derecho (1999); Rastreando lo invisible. Mujeres inmigrantes presas (2005); Mujer y Castigo (2006); Género, derecho e igualdad (2010); Género y Dominación (2010).  Violencia de género y las respuestas de los sistemas penales (2012); Los planes de igualdad en tiempos de crisis (2013).

Descripció de l’assignatura

L’objectiu d’aquesta assignatura és el d’analitzar els processos a través dels quals es construeixen les relacions de gènere en l’àmbit del sistema de justícia penal. Els objectius són variats: es tracta, en primer lloc, d’assenyalar com el coneixement criminològic reprodueix i genera estructures de subalternitat cap a les dones, a través de l’estudi de les escoles tradicionals de pensament criminològic i de les noves teories de criminologia i gènere; en segon lloc, comprendre els mecanisme d’exclusió de gènere que utilitza el sistema penal, que augmenten la selectivitat que li és pròpia i generen una nova exclusió (així en el cas de les presons de dones). En tercer lloc, es planteja la criminalització de determinats problemes socials que afecten especialment les dones.

Masculinitats als medis de comunicació (6h)

Arnau Roig

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i Traducció i In terpretació, i amb Màsters en Estudis Anglesos i Estudis de Gènere, actualment és candidat doctoral a l’Institute of Communications Research de la University of Illinois. Treballa com a docent de secundària i universitari a diverses institucions i s’interessa per el treball cultural dels mitjans de comunicació en la construcció d’identitats i minories. La seva passió és l’anàlisi de la cultura popular i mainstream, on troba l’espai perfecte per examinar les lluites socials pel significat.

Descripció de l’assignatura

Una vegada enteses les masculinitats hegemòniques i alternatives des de la perspectiva social i psicològica, posarem la nostra atenció en els discursos presents als diferents mitjans de comunicació respecte al tema. Quines masculinitats trobem? Què d’elles són considerades aberrants, minoritàries, normals, possibles…? Analitzarem en aquestes dues sessions diferents aproximacions a la representació de masculinitats per a trobar exemples que ens ajudin a desconstruir masculinitats hegemòniques però també a entendre els límits de representació, la interacció dels mitjans amb la ideologia i la importància de l’anàlisi crítica a l’hora de descodificar aquests discursos.

Masculinitat tradicional hegemònica i alternativa (4h)

Rubén Sánchez

Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona (2000). Postgrau en Gènere i Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona i UAB (2008). Psicòleg de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Barcelona Departament de Justícia de la Generalitat des del 2002. Especialitzat en estrés postraumàtic i processos de recuperació emocional de persones víctimes i perjudicades per delictes violents. Col·laborador en diferents mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, El Periodico de Catalunya, Ona Mediterrània i La Directa i ha participat en la realització de dos documentals de temàtica social, reivindicativa i denúncia: Diferents (2010), guardonat amb el Premi educació en el lleure  i Dones Diferents (2014). Ha publicat dos llibres: Un any posant el dit a la nafra i La mirada de Michonne, una guia d’autodefensa feminista. El 2013, conjuntament amb altres companys, va crear el col·lectiu Aliats del feminisme per implicar els homes en la lluita feminista i combatre la masculinitat heteropatriarcal.

Descripció de l’assignatura

La desconstrucció de la masculinitat hegemònica heteropatriarcal és una responsabilitat imprescindible si volem transformar la societat actual masclista. Com a homes dins del patriarcat, aquesta socialització és apresa i construïda, si podem analitzar-la en profunditat podem lluitar contra ella, rebutjar-la i no fomentar-la socialment. Necessitem desobeir als rols i mandats imposats per a construir milers de masculinitats alternatives, dissidents, igualitàries, inclusives i no-violentes… només així, des de la diversitat, la llibertat i els drets humans podem avançar cap a una societat més democràtica i lliure de violències masclistes.

Gènere, sexualitat i diversitat funcional (4h)

Antonio Centeno

Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona, ​​va exercir com a professor de Matemàtiques d’Educació Secundària des de 1998 fins a 2010.  Va adquirir la seva diversitat funcional (tetraplegia) als 13 anys. Activista del Moviment de Vida Independent des de 2004. És membre del Fòrum de Vida Independent i Divertad (FVID) des de 2004, i com a tal va comparèixer davant la Comissió de Política Social del Parlament de Catalunya en dues ocasions, els anys 2005 i 2006, i davant la Comissió d’estudi de la situació de les persones amb discapacitat en 2010. També va comparèixer a la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats el 2011 per tractar sobre el projecte de Llei d’Igualtat de Tracte i No Discriminació. Membre del Consell Assessor de SOLCOM i un dels 9 membres del FVID que van posar en marxa el 2006 l’Oficina de Vida Independent (OVI) de Barcelona. Col·labora en els portals Social.cat i Drets Humans Ja! amb articles d’opinió i impulsa projectes com el documental sobre sexualitat i diversitat funcional “Yes, we fuck” o el col·lectiu “Entorn de la cadira” que aborda el disseny lliure i col·laboratiu de productes de suport. https://asistenciasexual.org/antonio-centeno/

Descripció de l’assignatura

Desconstrucció de la idea de “discapacitat” a partir d’un enfocament de diversitat i de drets humans. Intersecció amb els feminismes, el moviment queer, la sexualitat, les noves masculinitats, el postporno, el món de les cures, la bioètica (avortament eugenèsic i suïcidi assistit selectiu), el treball sexual i altres qüestions polítiques vinculades al cos.

Comunicació i expressió artística (12h)

Irina Pejó

Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Art-teràpia per l’escola Inter-Art. Participa activament en la lluita feminista a nivell sanitari i artístic. Actualment investiga el clown com a eina d’empoderament per a les dones.

Descripció de l’assignatura

Entenent l’Art com tota forma d’expressió i comunicació amb l’exterior i la teràpia com a eina necessària per a tot creixement i apoderament personal i per tant col·lectiu; l’assignatura pretén dotar d’eines d’autoconeixement a nivell individual per a poder així lluitar col·lectivament donat que tota creació consisteix en una comunicació constant entre la individualitat i la col·lectivitat. Experimentar la importància d’una connexió interior per a poder tenir una expressió coherent amb l’exterior. A través d’un taller vivencial amb la pràctica d’exercicis art-terapèutics experimentarem la presa de consciència, alliberament i transformació per a incorporar-la en el nostre dia a dia.