Ni callarem ni permetrem que se’ns faci callar

Taula rodona que sota el títol «Ciberassetjament a les dones periodistes: una forma de violència creixent»

Aquesta tarda, les dones periodistes hem dit prou. Ja n’hi ha prou de ser atacades, assetjades i violentades en silenci. Som moltes i estem convençudes que el que fem és el que cal fer i no ens callaran. Estem fent xarxa per a què cap companya quedi sola. Aquest no és un atac individual, és col·lectiu i col·lectiva serà també la nostra resposta. Ni callarem ni permetrem que se’ns faci callar.

A proposta de l’Associació de Periodistes Parlamentaris – Col·lectiu Ciutadella s’ha organitzat una taula rodona que sota el títol «Ciberassetjament a les dones periodistes: una forma de violència creixent» ha denunciat les violències que rebem les periodistes pel simple fet d’opinar. El ciberassetjament és una de les formes de violència que més ha crescut en els darrers anys contra les dones periodistes. Segons la Unesco, el 73% de les professionals l’han patit quan les informacions publicades han resultat incòmodes per a qui té poder o se les ha represaliat pel fet d’ocupar espais de projecció que el masclisme els nega perquè considera que no els correspon arribar-hi.

El ciberassetjament es manifesta de múltiples maneres, en forma d’insults, de comentaris masclistes, misògins i discriminatoris, de cosificació, de menyspreu laboral, de qüestionar la professionalitat, entre altres. I en alguns casos, massa casos, es manifesta  amb amenaces de violació i de mort. Una violència que ha anat integrant-se en el dia a dia de les periodistes com un risc inherent en l’exercici de l’ofici.

No podem normalitzar aquesta violència i cal visibilitzar que l’assetjament, també en la seva versió digital, té un impacte psicològic en les professionals. Cal registrar els casos perquè no siguin ni banalitzats ni oblidats, posar noms i cognoms a l’assetjament i assenyalar els objectius que perseguia, deixar constància que aquest tipus de conductes poden constituir infraccions deontològiques, infraccions administratives o fins i tot delictes. Cal també  activar mecanismes d’alerta urgent quan es produeixen, així com mecanismes per evitar-ho.

En acabar l’acte s’ha llegit el manifest “Contra el ciberassetjament a les dones periodistes” signat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya; l’Associació de Periodistes Parlamentaris – Col·lectiu Ciutadella; el Sindicat de Periodistes de Catalunya; el Grup de Periodistes Ramon Barnils; #OnsónlesDones; l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i el Màster Gènere i Comunicació de la UAB.

Contra l’assetjament a les xarxes, més periodisme.

#ProuAssetjamentPeriodistes

Parlament de Catalunya

23 de gener de 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.